neljapäev, 25. märts 2010

Näituse elamus: vau, milline valik!

Käisin eile Tallinna Kunstihoones, kus on avatud näitus “Kölerist Subbini. 150 aastat eesti klassikalist maalikunsti Enn Kunila kogust”. See oli üliväga meeldiv elamus! Vau, milline valik! Muljetavaldav. Tegemist on ülevaatega eesti nn heade kunstnike loomingust - vanameistritest kuni tänapäevani.

Väljas on 85 teost, autoriteks: Johann Köler, Eduard von Gebhardt, Oskar Hoffmann, Amandus Adamson, Paul Raud, Ants Laikmaa, Andrei Jegorov, Konrad Mägi, Alfred Hirv, August Jansen, Roman Nyman, Konstantin Süvalo, Nikolai Triik, Johannes Greenberg, Paul Burman, Jaan Grünberg, Ants Murakin, Ado Vabbe, Kristjan Teder, Aleksander Vardi, Adamson-Eric, Johannes Võerahansu, Richard Uutmaa, Alfred Kongo, Eerik Haamer, Valdemar Väli, Richard Sagrits, Lepo Mikko, Endel Kõks, Elmar Kits, Evald Okas, Linda Kits-Mägi, Henn Roode, Olev Subbi.

Meeldivaks üllatuseks oli näha rahvast sagimas, inimesi oli tõesti palju. Ei saa öelda, et inimestel puudub huvi kunstinäituste vastu. Hea näitus pälvib vaatajaid!

Muide, pilet on supersoodne! Ainult 35 kr. Kulutuusrimetropolides on sellise taseme juuures pileti hind minimaalselt 50 euri, mida pole üldse palju maksta võttes arvesse taset! Kasutage ära see võimalus kellel vähegi võimalik on. Kunstihoone asub Vabaduse väljakul, näitus on iga päev avatud 12.00-20.00 ja jääb avatuks kuni 1. aprillini.


Baltisakslasi esindav võrdlemisi ebatüüpiline töö, hilisemat Düsseldorfi Kunstiakadeemia professorit ja saksa protestantliku kirikumaali reformijat Eduard Karl Franz von Gebhardti teos "Haige" (1910).


Elmar Kits "Suislepa motiiv" (1943).


Erik Haamer "Vaika" (1945).


Henn Roode "Võrumaa" (1969).


Konrad Mägi "Mererand Saaremaal" (1913-1914). Kujunduselt visuaalse keskpunkti ja sisuliselt programmilise telje moodustab Konrad Mäe kaheksast suurepärasest maalist koosnev komplekt.


Nikolai Triik "Soome maastik" (1914).


Olev Subbi "Kaheksas võõras linn" (2007).


Richard Uutmaa "Kaluriküla" (1945-1959).


Richard Uutmaa "Maja lilleväljaga" (1960). Eelmise pildiga võrreldes hoopis rõõmsam koloriit! Kahjuks ei oska kommenteerida totaalse muutumise täpset aega, aga on näha, et vana värvipalett on unustatud.


Roman Nyman "Rannamaastik" (1942-1944). See maal oli minu lemmik sellel näitusel. Väga positiivne elamus!


Rannamaastiku detail alt paremalt (mänd ja kivid).


Rannamaastiku detail keskelt (tagaplaan).

Ps. Maalid on üles võetud minu telefoni abil, vabandan fotode kvaliteedi pärast!


Loe näitusest ka Kunstihoone kodulehelt.

Kommentaare ei ole: