kolmapäev, 3. märts 2010

Mis on armastus? VI - Jumala piiritu armastus

Vaadake rikkaid! Kui palju on nende keskel kurjust, ebaõiglust, uhkust, enesekindlust ja kõrkust.

Vaadake vaesust! Kui palju on seal kadedust, kohtumõistmist, kurjust, nurinat ja rahulolematust.

Keegi on tabavalt võrrelnud: Vaesed ja rikkad – need on kaks kiskjate karja, üks on täissöönud kiskjate kari aga teine näljaste kiskjate kari. Mida lähemalt me tutvume meid ümbritseva maailmaga, seda selgemalt me näeme üldist rikutust, pahelisust ja langust.

Sageli inimesed esitavad küsimuse: “Kui kogu inimkond on nõnda pehkinud, miks Jumal seda siis ei hävita?” Vastus on lihtne: seepärast, et Jumal armastab inimkonda ja soovib päästa kasvõi mõned neist.

Jumal teab, et ka kõige hirmsamast patusest, kui ta Kristuse poole pöördub ja Tema teele astub, võib saada suur püha. Jumaliku pottsepa tervendavates ja uuestisünnitavates kätes kõige rikutumast, moonutatumast ja langenumast hingest võib uuesti saada Jumala näoline isik. Tolliametnike ülem Sakkeus, eksinud Maarja-Magdaleena, tagakiusaja Saulus, nooruke Augustinus ja miljonid teised taltsutamatud patused võivad igapäev ise selles veenduda. Mitte ükski patune, kes vaimus on kolgatal viibinud ja Kristuse risti jalamil nutnud ning kurvastanud oma pattude pärast, pole siit niisugusena lahkunud kui ta siia on tulnud.

Kolgatal Jumal avas meile oma armastuse täiuse. Kolgata tunnistab kahest asjast: inimlikust rikutusest ja Jumala piiritust armastusest, mis ei keelanud andmast oma Poega meie päästmise heaks.

Küsimusele: “Kas Jumal mind armastab?” on Kolgata ammendavaks vastuseks. Mitte keegi pole veel kunagi armastanud ja ei saagi meid armastama nii palavalt ja ennastohverdavalt kui Jumal meid armastab.

Inimlik armastus käib teenete järgi aga Jumala armastus on õnnistus, kink, arm, tingimatu, teenimatu. Juba ainuüksi see, et Jumal on meid loonud, tunnistab sellest, et Ta meid armastab ja lõi meid hea jaoks, meie heaoluks ja õnneks.

Inimest luues Jumal pani tema hinge janu armastuse järele ja pakub temale lõppematut armastuse allikat, mis võib seda looduslikku (loomulikku) janu kustutada.

Kommentaare ei ole: