teisipäev, 7. detsember 2010

Mokele-mbembe | apatosaurus

Mokele-mbembe – apatosaurus

TEATED PIIRKONDADES:

Kesk-Aafrika riigid Kamerun, Gabon ja Kongo Likoula piirkond (pildil) 66,044 km². Kohalikus keeles tähendab Mokele-mbembe "Üks, kes peatab jõe voolu."

DINOSAURUSE KEHA

Mokele-mbembe dinosaurusel on iseloomulik pikk kael, pikk saba ja ümara kujuga jalad, millel kolm küünist, mis on saurpod dinosauruse tunnused.

Pikkus vahemikus 5-10 meetrit. Kaela pikkus 1,6-3,3 meetrit ja saba pikkuseks 1,6-3,3 meetrit. Kamerunist tulnud teadete põhjal on Mokele-mbembe enam kui 10 meetrit.

NAHK

Nahavärv enamasti punakas-pruunist kuni hallikas-pruuni koloriiti. Karvkatet pole kirjeldatud.

JALAJÄLJED

Ümara kujuga 30-90 cm läbimõõduga, küüniseid kolm. Esimeste ja tagumiste jalgade vaheline kaugus umbes 2,1-2,4 meetrit.











HÄÄLITSUSED

Mokele-mbembe ei häälitse.

DINOSAURUSE ELUKOHT

Mokele-mbembe elab Likouala soos ja jõgedes, mis asub Kongo Rahvavabariigis.

TOITUMINE

Likouala piirkonna pügmeede väidetel toitub Mokele-mbembe peamiselt Malombo taimest.

Kuna ta sööb ainult taimi, siis Mokele-mbembe on klassifitseeritud kui taimetoitlane. Malombo taime all on tegelikult kirjeldatud kaks liiki: Landolphia mannii ja Landolphia owariensis (pildil).


DINOSAURUSE KÄITUMINE

Mokele-mbembe viibib suurem osa ajast vees ja vee all, välja arvatud juhul, kui ta toitub või liigub soo teise piirkonda.

Mokele-mbembele ei meeldi jõehobud ja võimalusel tapab neid, kuid ei söö. Mokele-mbembe elukoha läheduses jõehobusid ei esine.

On teatatud, et Mokele-mbembe paiskab ümber paadid ja tapab inimesi, ründamiseks kasutav sabalööke, ka hammustab, kuid see ei söö inimest.

SÜNDMUSED

Viimase 100 aasta jooksul on apatosauruse kohta kogututud tõendeid Aafrika soodes ja džungelis. Nagu Nigeeria, Kongo, Angola, Gabon, Kamerun kus on nähtud pika kaelaga dinosaurust, mõnel juhul pikkus 10 meetrit. Seda on kinnitanud misjonärid, teadlased (maadeuurijad) ja sõjaväe isikkoosseis. Põliselanikud nimetavad looma "Mokele-mbembe". Pügmeed kirjeldavad dinosaurust, et tal on pikk kael ja saba, väike pea, suur keha ja neli jalga. Nad väidavad, et loom on agressiivne, kui teda häiritakse ning võib hammustada ja ründamisel kasutab saba; millega ajab ümber kanuud, tapab ka jõehobud. Apatosaurus on taimtoiduline ja toitub Malombo puust, mis kasvab jõgede ääres. Loomal puudub karvkate ja nahk on sile. Dr Bill Gibbons ja dr Roy Mackal on teinud aastaid Mokele-mbembe uuringuid.

1983 aastal korraldas Marcellin Agnana ekspeditsiooni ja nägi Mokele-mbembe apatosaurust ujumas Lake Tele järves (pildil). Olend tuli pooleldi veest välja. Ta meenutab sauropod dinosaurusust.

1986 aastal Aafrikas Likoula soos registreeris apatosauruse Rory Nugent ja tema ekspeditsioon Tele järve piirkonnas. Esmalt tuli veest välja pikk peenike kael ja seejärel kogu dinosaurus.

Kamerunis, nimetatakse dinosaurust nimega Le'Kela-mbembe. Kasvab umbes 9 meetri pikkuseks ja sööb puude lehti (Esem Tree). Dr Bill Gibbons on üle kahekümne aasta uurinud Mokele-mbembe dinosaurust ja arvab, et Le'Kela-mbembe on tegelikult küpses eas Mokele-mbembe. Bill Gibbons avastas, et loom kasutab tunneleid ja koopad jõgede kaldal. Ta toitub enamasti 3:00-17:00 ja on aktiivsem öösel.

2003 aastal tehtud ekspeditsioon kinnitas, et Le'Kela-mbembe on üle 3 meetrit kõrge, puud süüakse ära kuni 4 meetri kõrguselt. Samuti leiti koopad, mis oli seestpoolt osaliselt muda täis. Koobast uurisid bioloog Peter Beach.

Pügmeed - põliselanikud, kes näevad neid olendid ei karda välja öelda, mida nad on näinud. Neile ei ole õpetatud evolutsiooniteooriat, et dinosaurused on surnud miljoneid aastaid tagasi. Evolutsiooniteooria takistab nende loomade uurimist. Kui kooli õpikud õpetavad, et dinosaurused surid välja 70 miljoni aasta eest, mis on tegelikult tõestamata teooria, siis inimesed kõhklevad, kui nad näevad dinosaurust nagu näiteks kõigile tuntud Nessie või Aafrika hirm Mokele-mbembe jt. "Mida inimesed võivad minust mõelda?! Dinosaurused on ju välja surnud!"

DAVID WOETZEL

David Woetzel (pildil) korraldab Mokele-mbembe ekspeditsioone:

1) Dinosaurust on nähtud Sangha jões. See on eakas Mokele-mbembe. Värvus pruunikashall.

2) Nooremad dinosaurused elavad Likouala soo piirkonnas. Nende värvus on punakaspruun.

3) Emasloomad elavad tõenäoliselt koos oma järglastega soos.

4) Sünnid on ebamäärased. Kohalikud inimesed ütlevad et Mokele-mbembe sünnitab umbes 20 aasta tagant. Võimalik, et nad ei suuda leida pesapaika (avastatud on mõned pesad). Dinosaurus valvab pesa väga agressiivselt. Pesakoha lähedal viibida on eluohtlik.

5) Ükskõik mis põhjusel ema rändab, on selleks tõenäoliselt paar võimalust. Nad kas rändavad sohu ja pojad sünnivad soos, või rändab ema koos järglasega sohu. Pesi on leitud piki jõgesid.

6) Ema jääb koos järglasega umbes aastaks.

7) Isaslooma kehaosa on lühem, emasloomal on pikem kael.

8) Noore apatosauruse nahk ei ole nii sile kui täiskasvanud dinosaurusel.

Kommentaare ei ole: