teisipäev, 22. september 2020

EVANGEELNE KREEDO

 ON AEG EDASI MINNA!

Reformatsiooniaja usutunnistuses ei ole päästmisest juttugi, mida valdav osa evangeelseid kirikuid täna kuulutab ja usub. On aeg muutusteks!

Ei ole kahtlustki, et me elame ajajärgul, kus Jeesuse teine tulek on lähemal kui kunagi varem on olnud, arvestades ühiskonnas toimuvaid protsesse. Seda enam tuleb kristlastel keskenduda ja tegutseda sõna levitamisele, aga mitte sajandite vanuse, reformatsiooniaja vaimus, vaid täiuslikus Valguses ja evangeelses vaimus. Mis tollal tõi valgust, ei tee seda enam täna piisavalt eredalt. 

Ei ole enam palju aega jäänud. Mida eksitavamaks ja ahistavamaks muutub maailm oma himude nõudmistes, seda soolasem, teravam ja täpsem peab olema Jumala sõna ning keskenduma olulisemale, milleks on hingede võitmine.

Selleks tuleb tema kogudusel mugavast elust ärgata ja hakata tegutsema kompromissitult ning kuulutama puhast Jumala sõna!


APOSTLIK USUTUNNISTUS

Usutunnistusest on evangeelium välja jäänud, vähemasti kolmes olulises punktis. 

Usutunnistuses ei ole mainitud kõige olulisemat, hinge päästmist, mis oli Jeesuse ristisurma mõte. Samuti Jeesuse teist tulemist, sündmust, mida kristlased pikkisilmi ootavad, kus Isa saadab Jeesuse maale tagasi ja pühad võetakse üles (teine tulek). 

Kristus tuleb kogudusele järgi, mitte siia kohut mõistma, mis on valesti kirjas. Teiseks, kohtu mõistmine ei toimu maal, vaid toimub taevas, troonide ees. Seal tema mõistab kohut koos kõigi pühadega, mitte pühade üle! Väga oluline on tunnistada, et päästetud ei lähe kohtu alla, vaid mõistavad kohut. Samas tuleb märkida ka seda, mis saab pühadest edasi, kui kohus on läbi. Igavene elu ei ole ebamäärane olesklemine, vaid jätkub, kus pühad valitsevad uuenenud maal.

Jeesuse elu on leidnud piisavalt ajaloolist tõendamist tänases päevas ja pelgalt ühe ajaloolise isiku üha uuesti ära märkimine ei anna midagi olulist juurde. Seda enam, et usutunnistuses on märgitud isik (Pilaatus), kes ei vääri samal määral ja kohas meeldetuletust kui Issand.


EVANGEELNE KREEDO


Mina usun Jumalasse,

kõigeväelisesse Isasse,

taeva ja maa Loojasse.

Ja Jeesusesse Kristusesse,

Tema ainsasse Pojasse,

meie Issandasse,

kes on saadud Pühast Vaimust,

ilmale tulnud neitsi Maarjast.

Kannatanud, risti löödud, 

surnud ja maha maetud,

kolmandal päeval üles tõusnud surnuist,

üles läinud taeva,

istub Jumala, oma kõigeväelise Isa paremal käel,

sealt Tema Isa saadab Ta järgi pühadele,

seal Tema mõistab kohut koos kõigi pühadega.

Mina usun Pühasse Vaimusse,

üht püha kristlikku Kirikut,

pühade osadust, pattude andeksandmist ja päästmist,

ihu ülesvõtmist ja igavest elu uuenenud maal.

Aamen.



Kommentaare ei ole: