esmaspäev, 16. jaanuar 2012

Mis on tõde?

Tõe ja vale küsimused on inimliku moraali ja iseloomu kujunemise põhiküsimused. Inimese suhtumine tõe ja vale küsimustesse määrab eksimatult tema vaimuliku olemuse.

Tõde on vale vastand. Tõe ja vale vahel on leppimatu, terav erinevus. Tõde on lähtunud Jumalast ja vale hingevaenlaselt. Kõik räägivad tõest, aga selle armastajaid on vähe. Nagu me oleme juba näinud, inimesed armastavad pimedust rohkem kui valgust ja rõõmustavad valest rohkem kui tõest.

Paljude inimeste jaoks on tõde ja õigus vaid suhtelised mõisted, mida igaüks isemoodi tõlgendab. Kõik on suhteline, ütleb vale armastaja. Sellega nad väldivad tõe tunnistamist ega soovigi tõepärast arusaama, esitades iga päev retoorilise küsimuse: "Mis on tõde?"

Piibel kirjutab armastusest: "tal ei ole rõõmu ülekohtust, aga ta rõõmustab tõe üle". Üks suurim vale, mida paljud inimesed teevad iga päev, on laim, teistest tagarääkimine. Seetõttu paar järgmist postitust kirjeldavad tagarääkimist. See ei meeldi mitte kellegile, aga ometi kõik seda teevad. Miks?

Kommentaare ei ole: