esmaspäev, 9. mai 2011

Lähis-Ida hangib massiliselt rakette ja relvastust

Viimase nädala jooksul ja eelkõige Egiptuse nn ülestõusu järel on ka Hamas kasutanud karmimaid võtteid. Raketide tulistamist Iisraeli suunas on olnud juba sadu! Iisrael on ka nende väljakutsetega tõsiselt tegelnud pommitades tunneleid ja Hamasi muid sõjaväebaase ning tapnud nende käsilasi. See lubab ennustada sõda mingil hetkel veel isegi enne suve algust.



Sama kehtib ka põhjas ning Hezbollah ja selle kontrollutud piirkonnas Lõuna-Liibanonis.



Hezbollah valduses on juba enam kui 60 000 raketti ja mürsku! Neil on ka umbes 2 000 Liibüa mässuliste ostetud mürsku, mis sisaldavad sinepigaasi või närvimürki. Hamas on varustatud ja nii ka Hezbollah. Iraan on pidanud hoolt selle eest, et ka nende raketivaru on piisav. Üle 10 000 ja lisaks veel sama Liibüa mässulistele ostetud granaadid umbes 1 200 tk.

Ebastabiilsus Lähis-Idas jätkub, mille lõppu ei ole praeguse seisuga oodata vähemalt mitu nädalat. Olukord võib viia doomino-efektini, mida mõjutavad erinevaid koalitsioonid ja võimusuhted. Üks hea näide on USA ja Saudi-Araabia suhe, kelle vahel on juba aastakümneid kestnud head äri- ja sõjalised sidemed. Neid peetakse iseenesest stabiilseks ja mõlemale poolele kasulikuks. USA-ga on juba kokku lepitud relvatehing umbes 60 miljardi dollari ulatuses! Sellisel tasemega löögist oleks isegi USA-l raske toibuda, eriti kui peaks tekkima doomino-efekt teiste Pärsia lahe naftariikide seas.

Saudikuningas on pöördunud nii Venemaa kui ka Hiina poole otsima vastavat relvastust, et tagada poolsaarel tõhus kaitse Iraani ohu eest. Ta teatas, et kui USA ei astu samme Iraani võimalike tuumariskide vastu, siis saudid teevad seda ise; kas siis USA toetusel või ilma selleta. Saudid on saanud Pakistanist raketid, kus võib olla isegi tuumalõhkepäid, kuigi sellistes väidetes siiani ei ole julgetud rääkida. Veel ei ole apokalüptilised sündmusd aktuaalsed, kuid asjad liiguvad pidevalt ja üha kiiremini selles suunas.

Allikas: Ajanteos (kokkuvõtvalt)

2 kommentaari:

Sven ütles ...

Selge on see, et sügisel olukord pingestub kindlasti ja seda olenemata sellest kas kuulutatakse septembris ÜRO üldkogul ühepoolselt välja Palestiina riik või mitte. Küsimus on selles, kas olukorra pingestumisest kasvab välja Googi ja Maagoogi sõda. Kas Venemaa alustab sõda enne presidendi valimisi 2012? Kui jah, siis milline poliitiline muutus peaks Venemaal toimuma, et nad seda teeksid? Midagi head see Eestile kaasa kindlasti ei tooks. Kas USA-d tabab lähimal ajal suurem krahh ja nad pole võimelised enam Iisraeli toetama? Või saab 2012 presidendi valimistel võimule president, kes loobub Iisraeli toetamast?
Ajad on keerulised ja peab hoidma aina rohkem Issanda ligi.

Margus Veisveer ütles ...

President Obama on seisukohal, et Iisrael tuleb jagada ja Palestiina tuleb. Selles mõttes on USA administratsioon juba seisukohal, on vaid aja küsimus, millal see kinnitatakse. Väga kahju.