kolmapäev, 29. september 2010

Vead koguduste veebilehtedel

Kirikute kodulehtedel, eriti denominatsioonide puhul on avaldatud kodulehel väga sarnase või identse sisuga materjal, mille avaldamist tuleks kindlasti vältida, sest ükski koopia ei jõua Google otsingutulemusse.

Google võtab arvesse vaid esimese allika, kus teksti kõigepalt avaldati, aga kõik teised sisulehed pannakse nn sahvrisse hoiule, neid ei kuvata kunagi otsingutulemustes. Need ei jõua kunagi inimesteni, kui keegi seda infot internetist otsib.

Suured probleemid on selles, et veebilehtedel on dubleeritud sisulehed, ühesugused pealkirjad, ka sarnased url aadressid nt kogudus.ee ja kogudus.ee/index.php tõlgendab otsingumootor seda saiti koopiana. Samuti sisemised navigatsioonivead, näiteks www.koduleht.com/page.php?id=567 ja www.koduleht/category/page.php?id=567 Aga ka vead näiteks //kogudus ja //www.kogudus, mis on samuti dublikaat.

Vähe sellest, et neid ei avaldata, toob selline dubleerimine ka häda kaela, kui kasutatakse kopeeritud tekste (sh sisu, pilte jne). Kuna koopiate avaldajad järjestatakse pingreas taha poole, ehk nad saavad otsingutulemuses madalaima koha. Kõige hullem on siis, kui need saavad Google penalti.

Kuidas kontrollida, kas koguduse veebilehel esineb dubleeritud sisu?

Selleks tuleb teil koguduse veebilehe iga url ehk sisuleht eraldi üle kontrollida, mida esmalt saab tasuta teha siit: duplicate content. Kuid vea tuvastamine on vaid probleemi lahendamise lähtepunkt. Edasi tuleb teha kogu veebilehele või denominatsiooni veebilehtede audit, mis toob välja valupunktid, millele leiab kindlasti ka lahendused.

Paljud saidid jooksevad nii lootusetult aegunud it platvormil, et tulemusi on praktiliselt võimatu saavutada. Siis tuleks mõelda, kas uue kodulehe tegemine on mõistlikum kui vana remont?

Paljud kaasaegsed it platvormid on tehtud nii käepäraseks ja mugavaks, et te ei vaja isegi mitte it spetsialisti abi. Kodulehe tegemine on kõigile jõukohane. Ka on mõistlik valida tasuta koduleht, millest Eesti suurim valik paiknebki just Tasuta turundus ja internetiturunduse veebilehel. Sealt saate ka tasuta konsultatsiooni ja head nõu, mida kiriku veebilehega ette võtta.

See on vaid üks väike osa teemadest, millest räägitakse koolitusel: Kuidas kodulehte efektiivselt kasutada koguduse töös? Kui te pole veel registreerinud, siis täna ja homme saate seda teha soodushinnaga siit: registreerimine.


Kommentaare ei ole: