neljapäev, 30. september 2010

Kristiine reklaam riivab usklikke

Ausalt öeldes Kristiine uus kaubanduskeskus mind ei huvita, aga sõnum, õigemini reklaami väljend ajab küll harja punaseks. Kas asjata?



Kristiine kaubanduskeskuse reklaam ründab üsna isiklikult minu veendumusi, võiks öelda räigelt, sest sõnum: "Issand, mul on midagi selga panna!" on täeisti vastuvõetamatu. See on usklikke alavääristav reklaam. Sellist väljend kasutada ainuüksi kõne pruukimisel on juba sobimatu ja jätab inimesest harimatu mulje. Reklaamiagentuur ei tohiks ammugi selliste asjadega ämbrisse astuda.

Kellegi veendumusi ei tohiks reklaamidega solvata. Reklaamis ei sobi kasutada religiooni objekte ega termineid. See näitab turundaja labasust. Kui sõna "issand" asemel oleks kasutanud sõna "allah", oleks Kristiine juba kogu maailma meediasündmus halvas mõttes ning CNN nurga peal asja filmimas, ja ootamas, kuna keskus õhku lastakse.



Selle reklaami tegijad on ületanud hea tava piirid ja selliselt ei ole reklaam absoluutselt aktsepteeritav.

Ühtlasi kutsun üles kõiki kristlasi boikoteerima Kristiine kaubanduskeskust! See on ka minu isiklik vastus selle reklaami kutsele, turundusjuhile ja ka Kristiine kaubanduskeskusele.

2 kommentaari:

erki ütles ...

äkki kirjutise autor püüaks konkretiseerida, kuidas see lausung teda solvab? õigemini miks see solvab? minu kõrvale kõlab see nagu tänu Jumalale, et lausujal on midagi selga panna. iseasi, et reklaamina see lause ilmselt ei tööta ei heas ega halvas mõttes. eks rahvas läheb ikka kohale uusi asju uudistama. mycie

Margus Veisveer ütles ...

Et "tänu Jumalale" et inimesed kasutavad Jumala nime reklaamis? Kindlasti mitte. Küsige nüüd sama küsimus ka mõne moslemi käest ja siis vaadake ette, et te ellu jääte! Aga ka kristlased ei saa mitte mingil juhul aktspteerida, et Issanda nime võetakse suhu nii nagu sülg toob! Siinkohal ei ole tarvis kirjeldust, mida ma isiklikult tunnen. Tundub, et patt on nii võimsalt inimestes, et kaupa ei saa ka enam müüa ilma Jumala nime suhu võtmata. Heakene küll, kes olen mina, üks inimene tänavalt, aga Jeesus lükkas kummuli rahavahetajate lauad (Mt 21:12). Ja ma olen täiesti kindel, et ma teeksin seda sama. Tõsi, see ei ole Kristiine ei ole Jumala tempel, aga piibel kirjutab, et Jumala nimi on püha. Kristlane on tema püha vaimu tempel. Täna toimub ebajumalateenistus just nn ostutemplites, kus inimesed hulluvad ostmise tagajärjel. Kahju.