reede, 9. aprill 2010

Nälgimise ime


Mul oli südames kirjutada üles oma lugu nälgimisest, - ime, mis mind teismelise eas oluliselt mõjutas. See on lugu ekstreemsest toitumise kogemusest ja minu esimesest kohtumisest Jeesusega. Aga miks ma sellest kirjutada tahan? Ma usun seda, et Mooses koos Iisraeli rahvaga koges kõrberännaku ajal sama ime - nälgimise ime.

Põllumees teab mida nisu ivaga peale hakata, et see kannaks vilja.

Umbes 24 aastat tagasi Jumal kutsust mind esimest korda. Ta viis mind kokku inimestega, kes andsid mulle lugeda raamatud usu teemal. Siis oli veel nõuka aeg. Selline kirjandus oli keelatud. Need raamatud olid aga erilised. Kuna need olid trükitud tavalisel kirjutusmasinal, kuskil kodus ja seejärel köidetud. Kõigil raamatutel olid kõvad kaaned. Tehtud olid need asjatundlikult ja väga korralikult! Kuid mitte ainult usu raamatud.

Üks nendest raamatutest oli "Nälgimise ime". Raamatu pealkiri jäi meelde, aga ma kahjuks enam ei mäleta, kes selle raamatu autor oli. Selle raamatu tõi mulle Leili, kes käis tollal mitmes koguduses, üheks selleks oli Tartus Riia mnt ja Võru tänava nurgal paiknev kogudus. Ma ei tea täpselt, mis kogudus seal oli ja kes seal käisid, aga praegu arvan, et seal võisid koguneda medokad. Aga mul jäi Leili jutust meelde ka see, et ta mainis ka adventiste. Igal juhul tema oli see, kes mind kutsus kirikusse, aga minul ei olnud suurt aega ja tahtmist minna. Ma arvan, et olin siis 16 või 17. See võis olla Paul S. Breggi raamat Nälgimise ime, kuid ma pole selles kindel, sest mul pole algmaterjali ning enam ei oska täpselt öelda, kas ma räägin ikka samast raamatust, või on see tervikpilt tekkinud mitme allika koosmõjul. Aga see selleks.

Tollal loetud raamat avaldas mulle sügavat mõju. Selles õpetati organismi mürkidest puhastamist veedieedi abil. Ma ei nimetaks seda paastumiseks. Ma ei mäleta, et sellest oleks seal räägitud. Küll aga räägiti nälgimisest. Asi korrektne. Programme oli algajatele, alates 24 h kuni 40 päevani, mida siis kirjeldati. Üks oluline osa, mida seal kirjutati oli ka tervislik toitumine. Selle toidu osakaalu meie menüüs. Kui ma nüüd mäletan nõuka aja toidulauda, siis selle täitmine oli praktiliselt võimatu. Hea oli, kui nn värsketest sai toidulauale porgandi või kapsa. See ehk oligi kõik. Enamasti ikka kartul, kaste, supid ja seesugune värk. Täna lähed hüpermarketisse ja võtad mida tahad.

Kuid see programm ei olnud nn kaalujälgimise staf. Nälgimise ime tundus mulle tõsine ja meditsiinilise vaatenurga alt kirjeldatud. Ka inimene, kes selle tõi, ei jätnud meditsiinist rumala inimese muljet. Tema poeg õppis Tartu Ülikoolis lastearstiks. Mõeldes terminitele, mida Leili kasutas, jäi mulje, et ta õppis koos oma pojaga. Poeg on täna pediaater ja kui ma ei eksi, siis ta töötab Rootsis arstina. Temast sai tubli mees.

Raamatu üks peatükk käsitles ka nisuidude toiduks kasutamist. See oli minu jaoks täiesti avastamata, uus ja põnev maailm. Raamat väitis, et teaduslike uuringute tulemusel tehti kindlaks, et idanenud nisuivade regulaarne tarvitamine rahuldab inimese vitamiinide ja mineraalide vajaduse. Täielikult. Inimese jaoks olulised ained on esindatud idanenud nisu tarvitamisel. Kõike pidi olema piisavas koguses. Aga praktika?

Tegelikult mul ei oleks see meelde jäänud ja ma ei oleks selles nii veendunud, kui ma poleks seda järgi proovinud. Tegin seda ühtelugu. Nälgisin alguses 24 h korraga. Nädalas. Hiljem proovisin 3 päeva nädalas. Ka 7 päeva sai ära proovitud. Kui ma nüüd mäletan, siis minek üle 3 päeva ongi kõige raskem emotsionaalselt, mitte nii väga füüsiliselt. Sest kuidas sa ütled ei, kui kõik teised söövad, kodus, koolis ja mujal. Siis oli vaja iga kord selgitada, milles asi. Ega inimesed seda ei mõistnud. Neile tundus ikka, et ma olen püsti hulluks läinud. Kuid ma tahtsin rõhutada seda ka seetõttu, et tegelikult 4. päev oli selles protsessis ülemineku päev. Jood vett. Seda pidi kasutama päevas ca 3 liitrit, regulaarselt. Vesi viib organismist mürgid välja. Kuid annab lihastele ka toonust. Veel annab toonust lusikatäis mett, kui mõnel pilt eest läheb, siis soovitati seda võtta. Minul ei läinud. Ja ma sain hakkama veega. Mäletan selgesti, et 5 päev oli murdepunkt, siis inimene enam süüa ei tahagi. Pole isu. Võibolla see üllatab sind, kuid nii see on. Kui inimene on vee dieedil 4 päeva ja ületab selle, siis alates viiendast päevast on asi väga mõnus. Tõsiselt. Tekib selline vabanemine. Organism hakkab harjuma ka "mõttega" et talle ei antagi enam midagi ette. Peab leppima. Söögiisu kaob viiendal päeval. Ka emotsionaalselt erinevad kolmas ja viies päev nagu öö ja päev. Kolmandal päeval on pilt taskus, aga viiendal päeval hüppad rõõmust ja vabadusest. Kerge on olla. 7 päeva on väga mõnus olla. Tekib tahe edasi nälgida. Peab olema ülimalt ettevaatlik, kui sa otsustad mitte jätkata ja alustad toitumist. Need kogused peavad olema suutäied. Paari tunniste vahedega. Alustada tuli keedetud köögiviljadega, mitte värske rohelisega kui mõni arvab nii. Rohelist veel ei tohi süüa. Ammugi liha ja rsasvast. See on liiga ränk toit. Juba paari päevaga taastub organismis inimene normaalne toidu vastuvõtt, kuid ma ei tea, kui ruttu taastub see siis, kui nälgida üle 7 päeva. Tõenäoliselt kauem. Ehk nädal või 2. Nii või naa, selline protseduur nagu seda on nälgimine ja üksnes vee joomine, tuleb alati kasuks. Pea hakkab tööle, ihu sünnib nagu uuesti. Tõuseb toonus. Liigestest kaob ära sinna kogunenud mürk ja väga palju muud jääkained. Eks see olegi selline suurpuhastus, kuid kindlasti ei nimeta ma seda paastumiseks.

Siis ma ei teadnud midagi Iisraeli kõrberännakust, kuid nälgimise ime tundmine avas minu peas mõistuse, uue dimensiooni, teadmise kui oluline see oli Iisraeli rahvale kõrbes. See avastus on ammu unustatud vana tõde. Milles see seisneb?

(järgneb)

2 kommentaari:

sama kogenud ütles ...

Täiesti nõus. Olen ka kunagi noorena kaheksa päeva nälginud. Seedimishäired kadusid, toidul oli palju parem maitse. Kuid juba neljakümnendates ei olnud enam nii kerge nädalat aega nälgida. Aga sain hakkama, ehkki kaalukaotus kaks korda kehvem, kui noorena.Soovitan tungivalt enne asja käsilevõtmist uurida vastavat kirjandust ja ka toimida täpselt, muidu võivad tekkida pöördumatud kahjustused.Tõsine asi - tõsised tagajärjed, nii head või siis ebameeldivalt halvad. Aga vaimselt mõjub hästi juba püüdluski.

Anonüümne ütles ...

Olen kuulda ütlusi, kui ma sain tagasi oma abikaasa, me abiellusime üle 9 aastat ja on saanud kaks last. asi ei lähe hästi ja meil on alati hea meel. kuni ühel päeval mu abikaasa hakkas käituma nii, nagu ma ei saanud aru, ma olin väga segaduses, kuidas ta mind kohtlema ja lapsed. hiljem, et kuu ta ei tulnud koju ja ta helistas mulle, et ta tahab lahutust, ma küsisin, mida ma olen valesti teinud, et väärivad seda tema enda käest, mis ta ütles, et ta tahab lahutust, et ta mind vihkama ja ei tahan näha mind uuesti oma elu, ma olin vihane ja ka pettunud ei tea mida teha, ma olin haige kauem kui 2 nädalat, sest lahutus. Ma armastan teda nii palju, et ta oli minu jaoks kõik ilma temata minu elu ei ole täielik. Ütlesin oma õde ja ta ütles mulle, et võtke õigekirja ratas, ma ei usu seda kõike loitse asja. ma tahan proovida, kui midagi välja tulema see. Võtsin Dr okojie tagastamise mu abikaasa mulle, mulle öeldi, et mu abikaasa on võtnud teise naise, et ta loitsu teda sellepärast ta mind vihkama ja ka tahavad meid lahutavad. siis nad ütlesid mulle, et nad on valatud loitsu talle, et teen ta tagasi minu ja lapsed, nad seisuse õigekirja ja 1 nädal pärast mu abikaasa helistas mulle ja ta ütles mulle, et ma peaks talle andeks, ta hakkas vabandama telefoni ja ütles, et ta elab ikka veel mulle, et ta ei tea, mis temaga juhtuda, et ta jättis mind. see oli lummuses, et ta Dr okojie seisuse talle, et teha talle comeback mulle täna, mina ja mu pere on nüüd jälle õnnelik täna. aitäh Dr okojie eest, mida olete teinud mulle oleksin midagi täna, kui ei oma suurt õigekirja. Ma tahan teile mu sõbrad, kes läbivad kõik selline armastus probleem saada tagasi oma abikaasa, abikaasa või endine poiss-sõber ja sõbranna kontaktide drokojiehealinghome@gmail.com. ja te näete, et teie probleem lahendatakse viivitamatult. Ta on spetsialiseerunud lahendamisel muid probleeme, sealhulgas järgmised:
(1) Kui sa tahad oma ex tagasi.
(2) kui teil on alati halvad unenäod.
(3) Tahad edendada oma kontoris.
(4) Kas sa tahad naisi / mehi kulgema pärast teid.
(5) Kui soovite last.
(6) Kui teil on vaja rahalist abi.
(7) Kui soovite ravi HIV AIDS
temaga nüüd kohe lahendus teie
probleeme Drokojiehealinghome@gmail.com
aitäh