kolmapäev, 17. märts 2010

See on maja: väike, aga tubli

Kellele ei meeldiks elada suures majas! Aga kuidas sulle meeldivad suured küttearved? 9 kuud muud kui maksa - ja maksa, ja lõppu ei näi tulevat. Aga kui sa saaksid elada ruumikas majas, kus on minimaalsed küttekulud, kas sa vahetaksid oma elukohta? Vaata seda.

Mulle jäi silma üks pilt. Esimene mulje oli, et maja peremees ehitas oma maja kõrvale garaazi, aga oh ei! Ka see on elumaja! See ongi see maja, mida ma tahan sulle näidata.

Kaugelt tundub, et hädapärast hoonesse mahub kõrvuti ehk kaks autot, kuid hoiatan, esmamulje on nagu ikka, - petlik! Tegemist on üsna ruumika elamisega, millel üldpinda 166 m2 ja kasulikku pinda 116 m2. Kuid kes oleks osanud ära arvata, mis kõik selle pinna peale on võimalik ära mahutada! See on omaette tippsaavutus. Selleks peab omama kas väga head ruumitaju või siis olema loomupoolest harjunud elama kitsastes oludes, kelleks kahtlemata jaapanlased on. See maja asubki Jaapanis, aga kohe seda küll ei ütleks. Viilkatusega maja petab ära, jätab mulje, et see üks kohalik külatänav.

Arhidekt: Kouichi Kimura Architects
Asukoht: Shiga, Japan
Fotod: Takumi Ota

Esikülg jätab mulje, et maja "kaunistab" trellitatud aken. Üksnes hästi valitud proportsioonid võivad anda vihje, et tegelikult peidab see sein enda taga disainitud teost.

Suurem on aga üllatus, kui majja sisse astuda, kutsub tulijat voodi. Oh, ei tea kas on ka pehme? Mmmm...


Esimesele korrusele on toodud mitte meile tavapärane "avatud köök," vaid "avatud magamistuba". Voodi asub nn postamendil, ühel tasandil vannitoaga, mida varjab vaid kardin, kuid mis polegi nagu vannituba, vaid selle eesruum. Siinkohal siis tekib veel üks uus termin eesti aritektuuri: avatud vannituba. Eestalastele muidugi sedapidi ruudulised aknad jäävad alati meenutama trelle, aga jaapanis on see vägagi levinud sisekujunduse detail. Veel vajab märkimist ka see, et otse voodi vastu asub trepp. Plaani vaadates jääb esialgu mõistatuseks nii suure koridori mõte, aga miks mitte!


II korruse plaan (jaapanis esimene).

Kõigepealt mis silma hakkab, on see, et seal on kindel koht rõdul. Vaatamata niigi kitsastele oludele, nõuab see "deck" üsna suure osa kogu korrusest. Kuid ka sellel on oma point. Rõdul on eraldi mediteerimise nurgake. Üllatuseks trepp poolitab köögi ja söögitoa, mis on vägagi meeldiv lahendus.

See ruum on nüüd meie mõistes elutuba, mis jätab vaatamata mõõtmetele vägagi avara mulje. Huvitav seegi, et diivanit asendab pehme nurk. Elutuba ei pea alati olema enne magamistuba, ka ei pea elutuba asuma alati esimesel korrusel.


Selline näeb välja maja tagumine külg, kust saab aimu juba mainitud rõdu mõõtmetest. Kui suur rõdu tegelikult on, selleks kliki allpool linki ja vaata ka teisi fotosid. Rõdu nurgatagust.

Siit poolt tundub see maja veelgi väiksem. Aga minu meelest on see kõige nutikam planeering, mida ma seni kohanud olen. Jaapanlastel maad napib ja tuleb välja, et isegi siis, kui seda tundub et kohati on, on neil veres ikkagi eriline and oma eluruumi planeerimisel, aga ka kujundamisel. Minu meelest tänases turuolukorras igati mõistlik mõõtmetelt ja kompaktne.

Inimese eluks on vaja kohta, kuhu pea toetada. Kahvlit söömiseks. Kohta, kus kuningas jala käib. Aga ma pole kindel, kas kõige selle jaoks on vaja ilmtingimata ehitada lennujaam?

Kui sul tekkis huvi vaadata kogu majapidamist - põhjalikult, sa ei kahetse, kliki siia >>

Kommentaare ei ole: