reede, 5. märts 2010

Portaal NETI diskrimineerib inimesi

NETI.ee viskas oma „Värsked“ nimekirjast välja eraisiku kodulehe, ainus valesüüdistus: „Teie lehe puhul on tegemist anonüümse lehega“.

Infokataloog NETI.ee on suurim internetikataloog Eestis, millel eelmine nädal oli TNS Emori andmetel 1 073 370 unikaalset külastust. Portaali kutsub üles veebilehti registreerima. „Täname Sind abi eest kataloogi täiendamisel ja arendamsel. Lehekülje esitamine on lihtne“ kinnitab juhend. Tuleb vaid tutvuda nelja tõsiasjaga ja põhimõtetega, selgitab NETI korduvate küsimuste all detailsemalt. „Üldjuhul lisame webmasterile saadetud sobilikud webilehed NETI kataloogi 1 tunni kuni 1 kuu jooksul“ Kõlab hästi!

Neti: vali kataloogist sobiv teema ja siis vajuta Lisa

Ankeedi täitmine käib libedalt ja minutiga saab asi tehtud ja tulemus silmaga nähtav „värskete“ hulgas. Tundub minevat tõusujoones, Google Analytics tuvastab esimeseks päevaks 22 külastust NETI abil.


Ent pärast teist päeva koduleht kaob NETI vaateväljalt. 15. veebruaril pole enam ühtegi külastust.

Kuna registreerimine pidi võtvat kuni 30 päeva siis Margus mõtles, et ehk pole veel jõutud sisestada. 2 nädalat läks märkamatult, ainult et vahepeal lisatud uus koduleht ilmub otsekui võluvitsa mõjul kataloogi. Siis otsustas Margus asja veelkord läbi uurida. Proovis NETI otsingut, kuid mida pole, seda pole! Ehk siis läks asi kaotsi, mõtles Margus. Võttis ankeedi uuesti ette ja sisestas andmed, aga oh imet! Selgub, need on siiski alles, need ilmuvad ankeeti! Margus tegi väikse paranduse ja saatis 1. märtsil oma andmed uuesti. Asi toimus viperusteta ja nn "värskete" nimekirjas oli Marguse koduleht taas nähtav! Kahjuks rõõm oli üürike, juba kolmandal päeval see kadus NETI sügavustesse.

Margus saatis administraatorile e-kirja: „1.03 sisestasin NETI portaali oma kodulehe andmed, kuid see pole Uute kataloogi lisatud. Kõik NETI poolt nõutud tingimused on täidetud. Palun andke teada, millal see lisatakse?“ Lõppude lõpuks vastas Marguse veebileht NETI nõuetele. Vastus tuli üllatavalt kiiresti, õhtuks kell 22:12, kuid ei olnud see mida Margus ootas. „Me ei lisa NETI kataloogi eraisikute blogilehti. Teie lehe puhul on veel tegemist anonüümse lehega, mistõttu me ei lisa seda lehte NETI kataloogi.“


Neti.ee administraatori e-kiri.

Marguse jaoks oli see midagi uut, mida NETI tingimustes kirjas pole. Kas tõesti NETI kataloogides pole mitte ühtegi eraisikute blogi!? Kui see tõesti nii on, siis on arusaadav, lihtsalt „kirjutamata seadus“. Paraku juba esimesed 40 klikki NETI "eraisikutel" toob päevavalgele 5 eraisiku blogi. Mõned näited:


Aarne Toompark blogi.

Veiko Herne blogi.

Teiseks. Mis mõttes „on tegemist anonüümse lehega“ kui nimi, vanus, isegi foto on lisatud ja loomulikult ka kehtiv e-postiaadress! Mis moodi toimub veebilehe kontrollimine, kui avalehel avaldatud Marguse nimi jääb märkamatuks rääkimata fotost.



Margusel põhjust uskuda, et eraisiku ja eraisiku vahel tehakse vahet.

Kelle veebileht administraatorile meeldib, see lisatakse. Kelle leht ei meeldi, see võib sisestada oma andmeid iga 3 päeva pärast üha uuesti. Aga ta peab arvestama sellega, et ta satub nn musta nimekirja, mille olemasolu üle ei tehta mitte mingit saladust. „Must nimekiri” on nimekiri webilehtedest, kuhu peamiselt sattuvad lehed, mida on korduvalt webmasterile saadetud“ teatab NETI. Huvitav oleks teada, mida arvab sellest Andmekaitse Inspektsioon. Kui juba „must nimekiri“, siis mis andmeid seal hoitakse ja töödeldakse? Mis tingimustel nimekirjast ära kustutatakse? Siiski Margusel pole alust arvata, et sealt leiab isikuid, kes ammu taevas on. "Aga uskuda ei või!" õpetas Margust ta kadunud esivanem.

Margus ei saa väita, et ta nägu ei meeldi, sest NETI kirjutas: „on tegemist anonüümse lehega“. Aga kas peab meeldima? Margus mõtleb, et juristid võiksid anda asjatundliku hinnagu ja meedia võiks teema üles võtta et kuulda, millised on teiste inimeste kogemused oma kodulehe registreerimisel NETI kataloogi. On põhjust uskuda, et see on kõigi teiste NETI kasutajate parimais huvides.

Margus võtaks kätte telefoni - ja helistaks, räägiks nagu inimene inimesega ikka räägib, kuid looda sa, NETI sellist suhtlust ei tunnista. Selliseid NETI hoiatab: „oma tahtmise järjekindel pealesurumine vaatamata meiepoolsele eitavale seisukohale; palved saada teema nimekirjas esimeseks (või ettepoole) või mitmesse teemasse, jms.; pikaleveninud kirjavahetus, mis on ennast ammendanud.“ Kuivõrd NETI "täiendamisel ja arendadamisel" Margus osaleda kahjuks ei saagi, jääb üle vaid tunnistada: "Pole tänu väärt!"

Kodulehe uuesti sisestamisest „värskete“ nimekirja on Margus loobunud. Mis teha, kui eestlaseks pole võimalik saada! Tuleb jääda eurooplaseks ja olla õnnelik euroopamoodi, leppida "igasuguse diskrimineerimisega", mis sest et Euroopa Liidu Põhiõiguste Harta artikkel 21 kehtib ka NETI suhtes või ei kehti?

Kommentaare ei ole: